כל מה שחשוב לדעת על תת תזונה והדרך לזהות אותה
תת תזונה מתייחסת למצב שבו התזונה של האדם אינה מספקת מספיק חומרים מזינים או את האיזון הנכון של חומרים מזינים לבריאות מיטבית. הגורמים לתת תזונה כוללים בחירות תזונה בלתי הולמות, הפרעות אכילה, הכנסה נמוכה, קושי בהשגת מזון ומצבים שונים של בריאות גופנית ונפשית.
כאשר הגוף אינו מקבל מספיק חומרי מזון, זה יכול להוביל להפרעות התפתחותיות, למשקל נמוך או לירידה בלתי מבוקרת במשקל. במאמר זה נסביר על תופעת תת תזונה, כולל הגורמים לה, והסימפטומים שלה.
תת תזונה – כיצד אנשים מגיעים למצב כזה?
כאשר לאדם יש מעט מדי אוכל, תזונה מוגבלת או מצב שמונע מגופו להשיג את האיזון הנכון של חומרים מזינים, זה יכול להשפיע קשה על בריאותו. במקרים מסוימים זה יכול להפוך לסכנת חיים.
אולם גם כשאדם אוכל לשובע אך אינו משיג את האיזון הנכון של חומרים מזינים בגופו, עקב בחירת מזונות לא בריאים או בעיות ספיגה של ויטמינים ומינרלים מן המזון, הוא יכול להגיע למצב של תת תזונה. למשל, אפשר לסבול מהשמנת יתר ועדיין לסבול מתת תזונה.
אנשים קשישים, ילדים קטנים, אנשים הצורכים הרבה אלכוהול, וכן אנשים הסובלים ממצבים מסוימים של בריאות הנפש עשויים להיות בסיכון מיוחד להגעה למצב של תת תזונה. למשל, אנורקסיה נרבוזה היא מצב בריאותי נפשי שיכול להוביל לתת תזונה חמור ברמה מסכנת חיים.
מה מרגישים כשיש תת תזונה?
תת תזונה מתרחשת כאשר בגוף יש חוסרים של חומרים מזינים עקב צריכה לא מספקת של מזון או שילוב מצומצם מדי של סוגי מזונות מסוימים בתפריט. זה קורה גם במצבים שבהם האדם מקבל יותר מדי ממזונות מסוימים שעשויים להתברר כמעכבי ספיגה.
לאדם הסובל מתת תזונה עשוי להיות חוסר בויטמינים, מינרלים וחומרים חיוניים אחרים שהגוף זקוק שלהם על מנת לתפקד. בעקבות זאת האדם הסובל מתת תזונה עלול לחוות עייפות, עצבנות וחוסר יכולת להתרכז.
מה הם הסימפטומים השכיחים של תת תזונה?
תת תזונה יכולה להוביל ל:
- בעיות בריאות לטווח הקצר והארוך
- התאוששות איטית מפצעים ומחלות
- סיכון גבוה יותר לזיהומים
- קושי להתמקד בעבודה או בבית הספר
- חוסר תיאבון או עניין במזון או שתייה
- עייפות ועצבנות
- חוסר יכולת להתרכז
- תחושה שקר כל הזמן
- דיכאון
- אובדן שומן, מסת שריר ורקמת גוף
- סיכון גבוה יותר לחלות והתאוששות איטית יותר ממחלות
- זמן ריפוי ארוך יותר לפצעים
- סיכון גבוה יותר לסיבוכים לאחר ניתוחים
- בסופו של דבר, אדם עלול לחוות קשיי נשימה ואי ספיקת לב
סרטון בנושא תת תזונה בקרב מבוגרים:
אצל ילדים יתכנו :
- חוסר צמיחה ומשקל גוף נמוך
- עייפות וחוסר אנרגיה
- עצבנות וחרדה
- התפתחות התנהגותית ואינטלקטואלית איטית, מה שעלול לגרום לקשיי למידה
יתרה מכך, ליקויים מסוימים יכולים לעורר בעיות בריאות ספציפיות.
למידע נוסף בנושא תזונת ילדים ונוער.
לדוגמה:
- חוסר בוויטמין A: ברחבי העולם ילדים רבים מפתחים בעיות ראייה בגלל מחסור בוויטמין A.
- חוסר בוויטמין C: חוסר ויטמין C יכול לגרום למחלת הצפדינה. אמנם צפדינה נדירה בחברה המערבית, אך היא עלולה להתפתח אם לאדם אין תזונה מגוונת עם שפע של פירות וירקות טריים.
בשורה התחתונה, הטיפול בתת תזונה הוא אפשרי. עם זאת, בחלק מהמקרים, תת תזונה יכולה להיות בעלת השפעות ארוכות טווח ובלתי הפיכות בחלק מן המקרים.
שאלות תשובות בנושא תת תזונה
נהוג להגדיר מצב של תת תזונה כחוסר בקלוריות, באופן שבו אדם צורך פחות קלוריות מכמות הקלוריות המומלצת לצריכה יומית עבורו, אך תת תזונה יכול להיחשב גם כמצב של חוסר בחלבון. תת תזונה זהו מצב ששכיח כיום בעיקר במדינות מתפתחות, וכן בעקבות מלחמה או אסון טבע.
על מנת להימנע ממצב של תת תזונה, יש לצרוך תזונה מאוזנת אשר כוללת את כל אבות המזון – חלבונים, שומנים, פחמימות, וכן ויטמינים ומינרלים. מומלץ לפנות לאיש מקצוע מוסמך, על מנת שיסייע בבניית תפריט בריא ומזין, שניתן יהיה לעמוד בו לאורך זמן ושיכיל את כל הדרוש לגוף.
מומלץ לפנות לדיאטנ/ית או לאיש מקצוע אחר בתחום, אשר יוכל לסייע לכם לבנות תפריט עשיר ובריא, שמכיל את כל אבות המזון ואת כל מה שהגוף צריך על מנת להתקיים באופן בריא. כמו כן, מומלץ לבחון את האיכות של המזון שאנו אוכלים, ולא רק את מספר הקלוריות שבו.
ניתן לשלב בתפריט שלכם גם מוצרים "לא בריאים" שאתם אוהבים, אך לנסות ולהמיר אותם במוצרים דומים ובריאים יותר. למשל, לבחור בגבינות בעלות אחוזי שומן נמוך, לבחור בשתייה חמה ללא חלב או עם חלב דל שומן, לבחור בלחם מלא במקום לחם לבן ועוד.