תזונה מונעת

על האופן שבו תזונה מסייעת למניעת מחלות

אתה יודע שהתזונה שלך משפיעה על בריאותך. בטח שמעת את זה שוב ושוב.

אבל האם תהית אי פעם באיזה אופן בדיוק התזונה תורמת לשיפור בבריאותך, או כיצד מה שאתה בוחר להכניס לגופך מונע מחלות מסכנות חיים מסוימות כמו מחלות לב, שבץ מוחי, סוכרת ובריחת סידן (או בלועזית – אוסטאופורוזיס)?

במאמר שלפניך נסביר מה היא תזונה מונעת, אילו אסטרטגיות תזונתיות היא כוללת וכיצד היא מסייעת בשמירה על בריאות ארוכת שנים והימנעות ממצבים רפואיים מסכני חיים. שווה להמשיך לקרוא…

תזונה מונעת
תזונה מונעת
bartestchervinka.com
על האופן שבו תזונה מסייעת למניעת מחלות
מה היא תזונה מונעת?
כיצד תזונה מונעת מסייעת לאנשים להילחם בהשמנת יתר?
תזונה מונעת קשורה לא רק להימנעות ממזונות

מה היא תזונה מונעת?

תזונה מונעת היא ענף של מדעי התזונה שמטרתו היא למנוע, לעכב או לצמצם את ההשפעות של מחלות וסיבוכים הקשורים למחלות. תזונה מונעת עוסקת ברמת רווחה אישית גבוהה, מניעת מחלות ואבחון של בעיות בריאותיות חוזרות וכרוניות, או תסמינים של אי נוחות שהם לרוב סימנים מקדימים לבעיות בריאותיות רציניות יותר.

תזונה מונעת עשויה לסייע במניעה של הופעת מחלות שאינן מועברות בתורשה (כגון סוכרת סוג 2 או מחלות לב וכלי דם) ושהיעדרן יכול לאפשר למבוגרים להנות מבריאות תקינה גם בשנות חייהם המאוחרות יותר.

הצורך בתזונה מונעת ממשיך לגדול ככל שמספר האוכלוסיות הסובלות מעודף משקל והשמנת יתר עולה באופן קבוע בחברה המערבית. כדי לחנך את הציבור לגבי תזונה מונעת, לכל מבנה חברתי יש דרך משלו לתקשר מהי תזונה מונעת בתוך החברה שלו, זה נעשה באמצעות פורום בריאות הציבור, תוכניות ומדיניות ממשלתית או חינוך תזונתי.

בארצות הברית, למשל, מונחלת התזונה המונעת לציבור באמצעות פירמידת המזון או יוזמות כמו "הצלחת שלי".

מגוון פירות

כיצד תזונה מונעת מסייעת לאנשים להילחם בהשמנת יתר?

אכילה בריאה מונעת השמנה – הסיבה התזונתית מספר אחת למחלות.

השמנת יתר היא גורם סיכון עיקרי במצבים רבים, כמו סוכרת מסוג 2, אוסטאופורוזיס (בריחת סידן), שבץ מוחי, מחלות לב ועוד. אכילת מזון עמוס סוכר, שומנים וקלוריות יכולה להוסיף משקל נוסף לגופך, להחליש את העצמות שלך ולגרום לכל המערכות בגוף האדם לעבוד קשה יותר.

זה באופן אוטומטי מכניס אותך לסיכון גבוה יותר לבעיות בריאות בהמשך הדרך.

תזונה בריאה ומונעת

תזונה מונעת קשורה לא רק להימנעות ממזונות

חומרים מזינים מסוימים משפיעים על חלקים מסוימים בגוף. למשל, ללא מספיק סידן העצמות שלך יכולות להיות לא בריאות, שבירות וחלשות. זה הופך אותך לרגיש יותר לאוסטאופורוזיס.

לכן תזונה עתירת שומן רווי מגדילה את הסיכון שלך לסבול ממחלות לב וכלי דם. יותר מדי שומן רווי בתזונה שלך יכול להוביל לכולסטרול גבוה ולחץ דם גבוה, שני גורמי סיכון עיקריים למחלות לב וכלי דם.

אלו הם סוגי מזונות שהתזונה המונעת ממליצה להימנע מהם. אולם באותו האופן – ישנן קבוצות מזון שהתזונה המונעת דווקא מעודדת את צריכתם. למשל, תזונה עשירה בסידן יכולה לעזור במניעת אוסטאופורוזיס.

על הקשר בין תזונה מונעת לבריאות הנפש

אכילה בריאה משפרת את מצב הרוח, מה שבתורו מגביר את כמות הפעילות הגופנית שאנו מבצעים. אם אתה מאושר, סביר יותר שתהיה פעיל.

אכילת המזונות הנכונים יכולה לעזור לכם להיות מאושרים יותר, ובכך להוביל אתכם לשלב בחייכם יותר סוגים של פעילות גופנית בריאה. מכיוון שפעילות גופנית קבועה היא הכרח למניעת מחלות, אכילה בריאה מסייעת אפוא במשוואה.

בריאות הנפש
Mental Health

מה עוד היא יודעת לעשות, התזונה המונעת הזו שלכם?

תזונה בריאה מגבירה את הכולסטרול "הטוב" (ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה) ומורידה את הטריגליצרידים הלא בריאים.

זה משפיע ישירות על הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, תסמונת מטבולית, סוכרת ולחץ דם גבוה, על ידי שיפור זרימת הדם בגופנו. יתרה מכך, בכוחה של תזונה בריאה למנוע אף התפתחות של גידולים סרטניים.

ככל שאוכלים מזונות בריאים יותר, כך רמות הכולסטרול ה"טובות" יהיו מיטביות יותר, מה שבתורו מסייע מאוד בהזנת תאי גופנו ובמניעת מחלות.

סרטון הסבר על הקשר בין תזונה נכונה למניעת מחלות:

לסיכום, קשה להתעלם ממגוון היתרונות הבריאותיים שמקורם בתזונה מזינה ומאוזנת.
שילוב תזונה בריאה באורח החיים שלך, מפחית באופן אוטומטי את הסיכון שלך לחלות במחלות קשות ומסכנות חיים, אז למה לא לנסות זאת?

המפתח בשמירה על בריאות תקינה לאורך שנים הוא בנקיטת גישה פרואקטיבית לבריאות עם מוכנות ללמוד על דרכים לצמצום פוטנציאל התחלואה שלך, באמצעות אימוץ של הרגלי תזונה בריאים ומרפאים.

שאלות ותשובות בנושא תזונה מונעת

אנשים שמקיימים הליך של תזונה מונעת ובעקבות כך הם אינם צורכים גלוטן, יכולים לצרוך מאכלים אחרים שיאפשרו להם ליהנות מטעם טוב, בריאות ושובע. ההמלצה היא לצרוך אגוזים וקטניות, שכן, הם נחשבים למקור טוב וזמין לחלבונים ומהווים תחליף טוב לגלוטן. ניתן לצרוך גם קמחים שעשויים מהקטניות הבאות כדי להימנע מצריכה של קמח לבן: שקדים, חומוס וכו'.

צריך להימנע מצריכת מוצרים שמכילים כולסטרול גבוה ולהשתמש בשמנים במשורה. ההמלצה היא לבחור מוצרים דלי שומן ודלי סוכר (ובמידה וניתן – להימנע מצריכה שלהם ומטיגון של מאכלים באופן מוחלט).

אם אתם נמנעים מצריכה של חלב פרה, כדאי שתצרכו מוצרים חלופיים שיספקו לגופכם ויטמין D וסידן. ההמלצה היא לצרוך חלב שקדים, חלב שיבולת שועל או משקאות סויה שיכולים לספק כתחליף הולף.

אלו שנמנעים מצריכה של בשר ועוף עלולים למצוא את עצמם עם חסרים בוויטמינים ומינרלים שחשובים לגוף. לכן, ההמלצה היא לצרוך קטניות כמו למשל טופו, אגוזי מלך, שקדים, זרעי חמניות וכו'. ארוחות הצהריים יכולות להיות שילוב של דגנים וקטניות שמספקות חלבון מלא מן הצומח כמו למשל אורז עם שעועית, טופו מוקפץ עם ירקות ופיתה מקמח מלא וכן הלאה.

אז מה היה לנו עד עכשיו?