תפקידה העיקרי של מערכת העיכול הוא ספיגת חומרים מזינים מהמזון שאנו אוכלים. הגוף משתמש בוויטמינים, חלבונים, שומנים וקלוריות שאנו צורכים על מנת לבצע עבודות שונות בחלקיו השונים.
בעיית עיכול היא שינוי או חריגה בתפקוד הטבעי של תהליך זה. בעיות עיכול הן עניין רגיש אך גם שכיח ביותר. למעשה, חלק נרחב מאוכלוסיית העולם המערבי סובל לפחות מתסמין אחד של בעיית עיכול – מגז מביך ועד צרבת לא נוחה, לכולם יש בעיות עיכול מדי פעם.
רק שלעתים, מדובר בבעיה כרונית קשה שמערערת את התפקוד שלנו בשגרה. אז מה עושים? החדשות הטובות הן שיש כמה פתרונות פשוטים לרבות מהבעיות שלך.
בעזרת הקפדה על תזונה נכונה ובריאה המותאמת לאבחנה הרפואית של מצבכם, ניתן להתמודד בהצלחה עם מצבים רפואיים שונים ולשפר את איכות החיים. רוצים לדעת איזו תזונה הכי מתאימה לאבחנה שלכם? קראו את המאמר הבא ותלמדו על הגורמים לאי הנוחות שלכם,
כיצד למנוע ולנהל בעיות עיכול, אילו שאלות יש לשאול את הרוקח ומתי הכרחי לפנות לרופא.
כדי להבין מדוע בעיות עיכול נוצרות, עלינו ראשית להבין את האופן שבו פועלת מערכת העיכול בגופנו. מזון עובר דרך מערכת העיכול בארבעה שלבים עיקריים:
רוב בעיות העיכול הן קלות יחסית וניתן לרפא אותן במהירות ובקלות בעזרת פניה לתזונאי, נטורופת או דיאטנית, או על ידי נטילת תרופות מתאימות. עם זאת, ישנן בעיות עיכול שנחשבות לחמורות מאוד.
ניתן לאבחן בעיות עיכול חמורות על ידי זיהוי "תסמיני דגל אדום". אתה יכול לשאול חמש שאלות פשוטות שיעזרו בזיהוי תסמיני דגל אדום:
אם אתה נתקל באחת מתופעות הלוואי אלה, רצוי לבקר את הרופא שלך בהקדם האפשרי כדי לקבל אבחנה מקצועית למצבך.
המונח בעיית עיכול מכסה מגוון גדול של מצבים, תסמינים ומחלות המשפיעים על מערכת העיכול, החל מ – IBS (תסמונת המעי הרגיז) ועד אולקוס ומחלת קרוהן או קוליטיס.
בתקשורת ישנם נתונים סותרים רבים בנוגע למזון ודיאטות. טרנדים תזונתיים צצים חדשות לבקרים, וזה יכול להיות מבלבל ומתסכל עבור אנשים הסובלים מבעיות עיכול מכיוון שעבורם הדיאטה אינה קשורה לאופנה, אלא לניסיון לחיות עם מצבים לא נוחים ולעתים מתישים.
סרטון הסבר על כל מה שצריך לדעת על בעיות עיכול ומעי רגיז:
אנשים הסובלים מבעיות עיכול יודעים שבחירה תזונתית שגויה יכולה להרוס להם יום שלם על ידי גרימת תסמינים כואבים או מביכים כמו התכווצויות בבטן או שלשול.
תזונאים מוסמכים מבינים את הקשר ההפכפך הזה בין אוכל למצב רוח ויכולים לעזור להרגיע את הסימפטומים של בעיות עיכול על ידי שימוש בידע המקצועי שלהם על הרגלי התזונה של הסובל. תזונאים שואפים לבצע אבחנה ספציפית למצבו של המטופל, ולתת עצות פשוטות המבוססות על ראיות ממשיות ולא על ספקולציות.
התייעצות עם רופא מומחה גסטרו או תזונאי / ת מוסמך / ת מאפשרת לבנות תוכניות ארוחות בהתאמה אישית לטעמם ולצורכיהם של המטופלים, ועשויה לשפר מאוד את חיי היום יום של אדם הסובל מבעיית עיכול.
ההימנעות ממאכלים מסוימים נובעת בעקבות אבחנה רפואית שניתנת על ידי גורם רפואי מוסמך. במרבית המקרים מדובר בצריכה של גלוטן, סוכר או מאכלים נוספים שנחשבים לאלרגניים. במצבים שכאלו, יש לצרוך מאכלים חלופיים שיספקו לגוף את האנרגיה ואבות המזון שקיימים במזון שאסור לצרוך אותו.
אפשר לשמור על תזונה נכונה תוך הקפדה על צריכה של כ- 2,000 קלוריות ליממה. חשוב לשים לב כי צריכת קלוריות זו נובעת מתוך אכילה של מזונות שעשירים באבות המזון ולא במזונות שעתירים בסוכרים מעובדים ושומנים מוקשים שאינם בריאים לגוף ויש להימנע מצריכה שלהם.
ניתן לצרוך יותר אגוזים וקטניות כחלק משגרת התזונה היומית, שכן, הם עתירים בחלבון ומכילים לא מעט יתרונות בריאותיים. אם אתם מעוניינים לצרוך יותר חלבון, כדאי שתשלבו בצריכה היומית שלכם עדשים, טופו, אגוזי מלך, שקדים, אפונה, שעועית וזרעי חמניות. כל אלו יאפשרו לכם לצרוך חלבון בכמות גבוהה.
כל עוד האבחנה שלכם לא מונעת מכם לצרוך שקדים, שיבולת שועל או סויה, אתם יכולים לצרוך סידן באמצעות הוספת אחד או יותר מהמוצרים הללו לתפריט היומי שלכם. אם אתם לא צריכים להימנע מצריכה של מוצרי חלב, ניתן לשלב גם אותם בתפריט וליהנות משפע של סידן.