תזונה בהריון

איך לשמור על תזונה בריאה במהלך ההריון

תזונה בריאה ומאוזנת במהלך ההריון מבטיחה שתינוקך יתפתח בצורה הטובה ביותר. התזונה הטובה ביותר לאישה הרה היא תזונה מאוזנת המספקת כמויות גדולות של חלבון, פחמימות, סוגים בריאים של שומן, ויטמינים ומינרלים.

שמירה על תזונה בריאה במהלך ההיריון אינה שונה משמעותית מהקפדה על תפריט בריא ומאוזן מחוץ להריון. ההבדל הוא שהכמויות של מזונות מזינים שעליך לצרוך יהיו לרוב גבוהות יותר.

החדשות המשמחות הן שבמידה וכבר יש לכן הרגלי אכילה בריאים, יהיה לכן קל לבצע התאמות בתזונה היומיומית שלכן בכדי להבטיח הריון בריא.

תזונה בהיריון
פירות וירקות

מה נחשב כדיאטה מאוזנת בזמן הריון?

ככלל, ההמלצה לנשים בהריון היא לצרוך 300 קלוריות נוספות מעל צריכת הקלוריות הרגילה שלהן. כמובן, חשוב להימנע מדיאטות הרזיה במהלך ההיריון, אך גם מהתקפי זלילה.

הביטוי הישן והמוכר על פיו את צריכה "לאכול בשביל שניים" הוא מיתוס גרידא: המפתח הוא מתינות.

כדי להבטיח שאתן מספקות לגופכן ולתינוקכן את כל מה שהם זקוקים לו לשם הריון תקין והתפתחות תקינה, ניתן להיעזר באנשי מקצוע מתחום התזונה המתמחים בתזונה נכונה בהיריון, ורצוי אף להסתייע באפליקציות לתכנון ארוחות שדרכן ניתן לנהל את התפריט היומי וגודל המנות שאת צורכת, בהתבסס על משקל הגוף שלך, רמת הפעילות הגופנית בזמן ההריון, גיל העובר, וגיל האם.

מדוע כדאי לנשים הרות לבחור בפחמימות מורכבות על פני פחמימות פשוטות?

במידת האפשר, אכלו פחמימות מורכבות, כגון: לחמים מלאים ופסטות, ירקות, שעועית, קטניות, ולהתרחק ממקבילותיהן נטולות הערכים התזונתיים, הפחמימות הפשוטות שנמצאות במוצרי קמח לבן, חטיפים, ממתקים וג'אנק פוד כמו: לחם לבן, עוגיות, בייגלה, צ'יפס, סוכר, סוכריות, שוקולדים ועוד.

דגנים מלאים וקטניות, כמו אפונה, שעועית יבשה, ופחמימות בריאות אחרות כמו פירות וירקות עמילניים צריכים להיות חלק מתזונה בריאה בזמן ההיריון.

מזונות אלה מספקים אנרגיה להתפתחות תינוקכן ועוזרים לבנות את השלייה ורקמות אחרות בגופכן. הם מספקים ויטמינים ומינרלים חשובים, כגון סלניום, אבץ ומגנזיום. דגנים וקטניות מלאים בחומרים מזינים, כולל ויטמיני B השונים: תיאמין (ויטמין B-1), ריבופלבין (ויטמין B-2), חומצה פולית וניאצין.

התינוק הגדל שלך זקוק לאבני הבניין הללו עבור ההתפתחות של כמעט כל חלק בגופו.

יתרה מכך, צריכת חומצה פולית מפחיתה משמעותית את הסיכון ללדת תינוק עם מומים במוח ובחוט השדרה.

בריאות
ארוחה עשירה בחלבון

כמה חלבון מומלץ לי לצרוך בזמן ההריון?

אגודת ההריון האמריקנית ממליצה לנשים הרות לצרוך בין 75 ל 100 גרם חלבון ביום. הרופא שלך עשוי להמליץ על יותר חלבון אם ההריון שלך נחשב להריון בסיכון גבוה או שאת סובלת מעודף משקל.

כיצד פירות וירקות תורמים להתפתחות העובר?

ירקות ופירות מכילים כמויות משמעותיות של ויטמינים A ו- C, בטא-קרוטן, סיבים תזונתיים, ויטמין E, ריבופלבין, חומצה פולית, ויטמינים מקבוצת B, סידן, ומינרלים.

כל אלו הם רכיבים חיוניים ביותר לשמירה על בריאות האם בתקופת ההריון וכמובן, להתפתחות תקינה של העובר שהיא נושאת בבטנה. יתרה מכך, ירקות ופירות הם מזונות עשיריים בסיבים תזונתיים אשר מסייעים במניעת תופעות הלוואי הפחות נעימות של ההריון, כמו עצירות וטחורים.

אוכמניות

תזונה נכונה בהיריון – סרטון של מכבי שירותי בריאות:

מאילו מזונות חשוב להתרחק בזמן הריון?

בתקופת ההריון נשים רבות נתקפות בחשקים פתאומיים ועזים למאכלים לא בריאים ועתירי שומן אשר כוללים בין היתר מזון מטוגן, מזונות עתירי מלח, שומנים רוויים, ומוצרים מעובדים המכילים שומני טראנס.

אמנם אינך רוצה לצרוך כמויות מופרזות של שומנים ומלחים בזמן ההריון, אך חשוב לציין כי אסור לך להסיר את כל סוגי השומן מהתזונה שלך. מומלץ לאזן את התפריט היומי עם שומנים בריאים שמכילים חומצות שומן חיוניות חשובות, כולל חומצות שומן אומגה 3. כמה דוגמאות לשומנים בריאים הן:

  • אגוזי מלך
  • אבוקדו
  • זרעי דלעת וחמניות
  • זרעי צ'יה
  • זרעי פשתן
  • שמן זית

מזונות אלו מספקים את סוגי השומנים הנכונים להתפתחות המוח של תינוקך.

לאילו ויטמינים אני זקוקה בתקופת ההריון?

נטילת מולטי ויטמינים לפני הלידה תסייע לגופך להשלים חוסרים ולהכין את עצמו לנשיאת עובר. אך מזונות טריים ועתירי ויטמינים חשובים לא פחות לשמירה על בריאותך ובריאות תינוקך.

אם בחרת ליטול תוספי תזונה במהלך ההיריון, ודאי שאת קוראת את התוויות של כל אריזה. חשוב להישאר במסגרת המינון היומי המומלץ לנשים הרות.

קחו בחשבון כי ישנה חשיבות רבה לשמירה על מאזן ויטמינים תקין בגוף בעת ההריון וכי נטילת תוספים מעבר למינון שנרשם לכן עשויה להביא אתכן למצב של חוסר איזון בגוף.

לכן יש לדון עם הרופא שלך באופן פרטני לגבי תוספים או תרופות ללא מרשם שתרצי ליטול בזמן ההריון. עליך תמיד לדבר עם הרופא והדיאטנית שלך אם את מודאגת בהקשר לתזונה שלך בתקופת ההיריון. הם יכולים לעזור לך לקבוע אם את מקבלת מספיק חומרים מזינים מהמזון שאת צורכת.

היריון

שאלות ותשובות בנושא תזונה בהריון

במהלך ההיריון, גוף האישה נערך לקראת ההתפתחות של העובר ברחם, ואף כבר להליך ההנקה. היערכות זו כוללת התפתחות של רקמות הרחם והשליה, וישנו צורך בהגברת אספקת הדם. כל אלו אפשריים בזכות תזונה בריאה בהיריון ועלייה מתונה במשקל במהלכו, באופן ששומר על בריאות האישה והילוד.

ההמלצה הרווחת, לרבות המלצתם של מומחי משרד הבריאות, היא לאמץ את עקרונות התזונה הים תיכונית ולשמור עליה במהלך ההיריון. תזונה זו מבוססת על צריכת פירות וירקות טריים, דגנים מלאים, קטניות ושמן זית, ודוגלת ההפחתה במזון מעובד, בשר אדום, ממתקים ושתייה ממותקת.

במהלך ההיריון, חשוב לשלב שתייה מרובה של מים (כשני ליטרים ביום), צריכת מזון עשיר בסיבים תזונתיים (כמו למשל לחם מלא, שיבולת שועל, קטניות וירקות) וצריכת מזון עשיר בסידן. כמו כן, מומלץ לקחת גם תוספי מזון שונים, כמו למשל יוד, ויטמין D ותוסף חומצה פולית.

כן. תמיד מומלץ להתייעץ עם בעל מקצוע, שיוכל לבחון את הנתונים האישיים של כל אישה ולראות מהו מצבה הבריאותי ומצב ההיריון שלה, וכך להתאים לה תפריט תזונתי שיוודא שלא יהיו לאישה חוסרים תזונתיים כלשהם במהלך תקופת ההיריון.

סימן שאלה

מאמרים בנושא תזונה בהריון:

תוכן עניינים