מהי סוכרת הריון ואיך מטפלים בה?
סוכרת הריון היא מצב בו רמות הסוכר בדם שלך הופכות גבוהות במהלך ההיריון.
למרות שסוכרת הריון נעלמת לאחר הלידה, היא יכולה להשפיע על בריאות תינוקך, וזה מעלה את הסיכון שלו לחלות בסוכרת מסוג 2 בהמשך חייו. אז מה עושים? את יכולה לנקוט במספר צעדים להתמודדות עם סוכרת בהריון כדי שאת והתינוק שלך תשארו בריאים. על כך נרחיב במאמר שלהלן.
על תסמיני סוכרת הריון
נשים הסובלות מסוכרת הריון לרוב אינן סובלות מתסמינים מקדימים ורובן מגלות שיש להן את זה במהלך בדיקת רופא שגרתית. במידה ואת סובלת מסוכרת היריון את עשויה לשים לב ש:
- את צמאה מהרגיל
- את רעבה ואוכלת יותר מהרגיל
- את משתינה יותר מהרגיל
סוכרת הריון – מה גורם לזה?
כשאת אוכלת, הלבלב שלך משחרר אינסולין, הורמון שעוזר להעביר סוכר הנקרא גלוקוז ממחזור הדם שלך לתאים בגופך, שמשתמשים בו לאנרגיה.
במהלך ההריון השליה שלך מייצרת הורמונים הגורמים להצטברות גלוקוז בדם שלך. בדרך כלל הלבלב שלך יכול לשלוח מספיק אינסולין בכדי להתמודד עם זה. אבל אם גופך לא יכול לייצר מספיק אינסולין או מפסיק להשתמש באינסולין כמו שצריך, רמות הסוכר בדם שלך עולות, ואז את חולה בסוכרת הריון.
גורמי סיכון לסוכרת הריון
סביר יותר שתחלי בסוכרת הריונית אם:
- סבלת מעודף משקל לפני שנכנסת להריון
- יש לך רמות סוכר בדם שהן גבוהות ממה שהן צריכות להיות אך אינן מספיק גבוהות כדי להיות מאובחנות בתור סוכרת (זה נקרא טרום סוכרת)
- יש בן משפחה חולה סוכרת
- את סובלת או סבלת בעבר מלחץ דם גבוה או סיבוכים רפואיים אחרים
- את מעל גיל 25
בדיקות ואבחון של סוכרת הריון
סוכרת הריון מתרחשת לרוב במחצית השנייה של ההיריון. הרופא שלך יבדוק אם זה בין שבועות 24-28 ומוקדם יותר אם את נמצאת בסיכון גבוה.
כדי לאבחן סוכרת היריון הרופא שלך יפנה אותך לבדיקת העמסת סוכר. בבדיקה זו נותנים לך נוזל מתוק עתיר סוכרים כדי להעלות את רמת הסוכר בדמך. כעבור שעה מבצעים בדיקת דם כדי לראות כיצד גופך התמודד עם כל הסוכר הזה. אם התוצאות מראות שסוכר הדם שלך גבוה מרמה מסוימת, בדרך כלל סביב 200 מיליגרם לדציליטר (מ"ג / ד"ל), תצטרכי לעבור בדיקת סיבולת נוספת לסוכר לאחר צום של 3 שעות.
אם את נמצאת בסיכון גבוה לסוכרת הריון אך תוצאות הבדיקה שלך תקינות, הרופא שלך עשוי לבדוק אותך שוב בהמשך ההריון שלך כדי לוודא שעדיין אין לך את זה.
איך עושים את בדיקת העמסת הסוכר לאבחנת סוכרת הריון? (בדיקת העמסת סוכר, בדיקות ה-100 גרם – איך עושים אותה?):
טיפול בסוכרת הריון
אם יש לך סוכרת הריון, תצטרכי טיפול בהקדם האפשרי כדי לשמור על עצמך ועל תינוקך בריאים במהלך ההריון והלידה שלך. הרופא שלך עשוי לבקש ממך:
- לבדוק את רמות הסוכר בדם שלך ארבע פעמים או יותר ביום
- לבדוק את השתן שלך להמצאות קטונים, תרכובות אורגניות שמאותתות כי הסוכרת יצאה משליטה
- להקפיד על תזונה בריאה
- לשלב פעילות גופנית סדירה בשגרה שלך
הרופא שלך יעקוב אחר המשקל שלך והתפתחות התינוק שלך. היא או הוא עשויים לתת לך אינסולין או תרופה אחרת כדי לשמור על רמת הסוכר בדם שלך תחת שליטה.
ישנם 2 סוגים של סוכרת הריון.
נשים עם סוכרת הריון מסוג A1 יכולות לנהל זאת באמצעות תזונה בריאה ופעילות גופנית.
אלה שיש להן סוכרת הריון מסוג A2 לעומת זאת, צריכות ליטול אינסולין או תרופות אחרות.
לעוד מידע בנושא סוכרת היריון:
סוכרת היריון: כל מה שחשוב לדעת מתוך אתר כללית
שאלות תשובות בנושא סוכרת היריון
סוכרת היריון זוהי תופעה יחסית שכיחה, שמתרחשת אצל בין 4%-10% מהנשים ההרות. כאשר לאישה יש סוכרת היריון, ישנה סבירות גבוהה שהיא תלד תינוק גדול יותר מאשר תינוק שנולד לאישה ללא סוכרת. לידה של תינוק גדול (מעל 4 ק"ג) עלולה להיות כרוכה בסיבוכים שונים, ולכן פעמים רבות ההמלצה היא ליילוד בניתוח קיסרי.
אבחון של סוכרת היריון נעשית באמצעות בדיקת סקר, שאותה כל אישה שנמצאת בהיריון עוברת. תוצאות הבדיקות נשלחות אל גורם רפואי, ובמידה ויותר משני ערכים בבדיקה אינם תקינים, משמעות הדבר היא שהאישה סובלת מסוכרת היריון.
הדבר תלוי במצבה של האישה, בחומרת הסוכרת ובהמלצתו של הצוות הרפואי. במידה והצוות הרפואי ממליץ על כך, האישה תהיה במעקב של מרפאה להיריון בסיכון ו/או במרפאת סוכרת. במידה והסוכרת מאוזנת, ייתכן שלא יידרש מעקב ייעודי בעקבות הסוכרת, אלא מעקב רגיל כבכל היריון.
הטיפול הרווח לסוכרת הוא באמצעות אינסולין, אך ייתכנו מקרים שבהם הטיפול בסוכרת היריון יהיה דרך כדורים, ולא באמצעות אינסולין. אופן הטיפול המומלץ ביותר יותאם לכל אישה על ידי הצוות הרפואי המטפל שלה, בהתאם למצבה הרפואי, למצב ההיריון ולחומרת הסוכרת.